Wino z ekologicznej produkcji coraz bardziej popularne

 

Smakosze wina oczywiście koncentrują się na walorach organoleptycznych. Coraz częściej jednak zwracają uwagę na to, w jaki sposób produkowane są te trunki.

Liczy się szczep winogron, kraj pochodzenia, jak i produkcja w zgodzie z naturą, w tym wykorzystanie odnawialnych źródeł energii. Branża winiarska to duży potencjał i mnóstwo możliwości do prowadzenia ekologicznych upraw, korzystania z nowoczesnych rozwiązań, by również ograniczać wydalanie dwutlenku węgla do atmosfery, który powstaje podczas wzrost winorośli, a emitowany jest do atmosfery w trakcie fermentacji. Firma Bodegas Torres udowadnia, że taka ekologiczna i naturalna produkcja jest możliwa, opłacalna i doceniana przez koneserów wina. Winnice ów firmy mają charakter organiczny w dużej części. Zamiast sztucznych nawozów stosuje się płodozmian, używa się naturalnych wrogów do zwalczania szkodników. Panele słoneczne czy też spalanie biomasy w efekcie końcowym ma przynieść znacząco ograniczenie emisji gazów cieplarnianych. Z kolei wybór oświetlenia LED-owego, jak i budowa magazynów pod ziemią może dać oszczędność względem energii oraz wody. Celem jest następnie stworzenie bardziej ekologicznych opakowań. Wina pochodzące z tej firmy cieszą się dużym uznaniem na światowym, a popyt wciąż rośnie, co jest tylko dowodem na to, iż inwestycja w ekologiczną produkcję jest przyszłością.

Share this post:

Recent Posts

Leave a Comment