Jak perfekcyjnie ugotować jajka?

Gotowanie jajek to czynność, która wydaje się być stosunkowo dość prosta, ale w praktyce często okazuje się inaczej. Oto zbiór kilku wskazówek, które pozwolą zaoszczędzić nerwów gotującemu.

1. Często zdarza się, że jajko po wyjęciu z garnuszka jest całe popękane, aby temu zapobiec należy wyjąć je przed gotowaniem z lodówki po to, by nabrało temperatury pokojowej. Jeżeli jednak należymy do grupy zapominalskich wystarczy, że nakłujemy skorupkę szpilką z obłej strony, dzięki temu powietrze będzie miało swobodny odpływ.

2. Jeśli chcemy, aby jajko było lekko ścięte zostawiamy je na około cztery minuty, a jeśli chcemy mieć jajko na miękko gotujemy je pół minuty mniej.

3. Jajko na twardo gotujemy nieco dłużej, około sześciu minut.

4. Dobrym patentem na szybkie ściągnięcie skorupki jest włożenie jajka po ugotowaniu do zimnej wody na około minutę.

5. Do gotowania jajek zawsze starajmy się używać dużego rondla, żeby jajka nie obijały się wzajemnie o siebie. Unikniemy dzięki temu popękanych skorupek i białka w wodzie.

6. Im zimniejsza woda, tym nasze jajka ugotowane na twardo szybciej ostygną, dlatego też warto do wody przeznaczonej do ochładzania jajek dodać kilka kostek lodu.

 

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment