Jak nie marnować jedzenia w domu?

Badania pokazują, że w przeszło połowie gospodarstw domowych regularnie wyrzuca się żywność. Należy więc zastanowić się z czego wynika to zjawisko. Jest sprawą oczywistą, że w ten sposób marnujemy pieniądze. Wyrzucanie żywności bardzo często zdarza się w gospodarstwach jednoosobowych. Singlom jest dużo trudniej rozplanować swoje menu, zwłaszcza, że wielu produktów nie można kupić w małych opakowaniach. Osoba mieszkająca samotnie często wyrzuca jedzenie dlatego, że nie ma już ochoty go jeść. W rodzinie w tej samej sytuacji zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie chciał dokończyć konserwę czy sałatkę. Innym powodem wyrzucania żywności jest jej słaba jakość. Dotyczy to przede wszystkim warzyw i owoców kupowanych w supermarketach. Niektóre z nich psują się bardzo szybko. Zasadnym okazuje się więc kupić nieco droższe ale lepsze jakościowo warzywa na bazarze. Ponadto jeśli widzimy, że w lodówce zalega nam marchewką, por czy wędlina, których nie damy rady zużyć to powinniśmy to pokroić i zamrozić. Jeśli mamy już lekko czerstwy chleb to możemy go odświeżyć w piekarniku albo obsmażyć w jajku. Pamiętajmy też o tym, że szybko psują się otwarte produkty konserwowe. Dlatego na przykład przecier lepiej kupić w najmniejszym słoiczku czy w puszcze.

Share this post:

Related Posts

Leave a Comment